IT Nyheter - Eneryda Fiber

Vi vill tacka OBIK, NYBE, BOROX och Sparbanken Eken för all hjälp!
Go to content

IT Nyheter

2015-02-26
_________________________________

Microsofts Offiice levereras numera som en prenumerationstjänst där man betalar en årsavgift för att få använda det. Det finns visserligen möjlighet att köpa officepaketet men då får man bara använda den versionen man köpt och kan inte updatera till den senaste versionen. Det finns även två olika prenumerationstjänster för privatpersoner och de kallas Office 365 Home och Office 365 Personal. Om man inte vill prenumerera så heter alternativet Office Hem och Student 2013 och den får bara installeras på en dator och den innehåller bara Word, Excel, Powerpoint och OneNote.

Skillnaden mellan Office 365 Home och Personal är att Personal bara ger rätt att installera sviten på en PC eller Mac plus en surfplatta, medan Home ger rätt att installera på fem PC eller Mac plus fem surfplattor. 

Prenumerationstjänsten innehåller programmen Word, Excel, Publisher, Access, Powerpoint, Outlook, OneNote och Skype samt Microsofts molnlagring OneDrive där man kan lagra 1 TB data per användare. Molnlagringen ger till exempel möjlighet att lagra bilder, filmer och dokument som man vill vara säker på att man har kvar oavsett vad som händer med ens dator. Man kan även ge andra tillgång till dokument på sin OneDrive för att dela dokumenten där man kan bestämma om de bara skall kunna titta på dokumentet eller även kunna ändra i det. Eftersom kontakten till OneDrive görs via internet så kan man komma åt dokumenten på vilken dator, surfplatta eller smart telefon som helst så fort man har internetförbindelse till enheten.

Prenumerationstjänsten kommer att hålla dina officeprogram uppdaterade med programrättningar och säkerhetsrättningar samt även med versionsuppdateringar när Microsoft släpper nya versioner av sina officeprogram. Detta innebär att man är garanterad att ha en så säker och funktionell installation som möjligt samt alltid tillgång till de senaste versionerna av programmen. 

Microsofts prissättning för Office 365 Home och Office 365 Personal gör att det redan är lönsamt att prenumerera på Office 365 Home om man har två datorer där man behöver kunna arbeta med programsviten. 

Mer information om dessa lösningar hittar du på Microsofts hemsida.

2015-02-24
_________________________________

För snart två och ett halvt år sedan lanserades efterföljaren till Windows 7 under namnet Windows 8. Microsoft försökte sig på att lansera ett och samma operativ för både surfplattor och vanliga datorer. Fokus sattes på att kunna hantera operativet via touchskärm, som i en surfplatta eller en dator med touchskärm. Eftersom det är ett radikalt nytt sätt att arbeta på så var det en väldigt hög tröskel att ta sig över för normalanvändaren förutom att utseendet är mera "platt" jämfört med Windows 7. 

Microsoft har fått en hel del kritik för att man frångick den vanliga startmenyn och istället införde ett helt nytt sätt att hantera program och "appar" vilket har skrämt många användare från att byta upp sig. 

Den 17:e oktober 2013 släpptes Windows 8.1 som en allmän uppdatering för Windows 8 och den innehöll bland annat en rudimentär startknapp, men utan den "gamla" programmenyn från Windows 7. Så många användare är fortfarande frustrerade över dessa nyheter, vilket gör att man drar sig för att köpa en ny dator med Windows 8.1 som ersättare till sin gamla invanda miljö.

Finns det då inget gott att säga om Windows 8.1? 

Jag har kört Windows 8 och sedemera Windows 8.1 sedan de kommit ut och stångats en del med dess nackdelar, men jag tycker nog att det känns snabbare och framför allt så fungerar strömsparläge riktigt bra till skillnad från tidigare versioner. Maskinen blir inte segare om man använder sig av detta och den startar på några få sekunder och man är tillbaka där man senast var. De automatiska uppdateringarna fungerar dessutom riktigt bra vilket är viktigt för att kunna ha en säker dator. För min del så gör jag bara en riktig omstart en gång i månaden och det är efter månadens uppdateringar som sker den andra tisdagen i månaden (amerikansk tid) vilket för Sveriges del blir på den andra onsdagen.

Vad kommer sedan?

Ja, det logiska torde ju vara Windows 9 eller hur? Nu är inte datorvärlden med nödvändighet logisk. Så Microsoft drämmer till med Windows 10 för att göra en antydan om hur stora förändringar de tänker sig i det nya operativet. För att lugna alla användare av det "gamla" gränssnittet i Windows 7 (eller Windows XP) så har nu Microsoft äntligen lyssnat till kritiken och man inför därför det bästa från Windows 7 med den traditionella startknappen med tillgång till alla program! Man har även kombinerat den med möjligheten att lägga in menyer från Windows 8.1, se nedan:Dessutom ser det ut som vanliga hemanvändare som kör Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1 kommer att kunna installera Windows 10 gratis under en tid vilket är positivt.

Jag har installerat Windows 10 testversion på en bärbar dator och det jag hittills sett är positivt. Även om jag är en rätt så van datoranvändare så måste jag säga att det är bra att den vanliga startknappen med fullständiga menyer är tillbaka! För min del så är det mera överskådligt och strukturerat att komma åt samtliga program på samma sätt som i Windows 7! Men smaken är ju olika och för de som tycker om programikonerna i Windows 8 så kommer ju dessa att hänga med i startmenyn och det går att redigera utseendet på dessa och vilka ikoner man vill ha med. 

Jag tror nog att jag kan lugna de som funderar på att köpa en ny dator, Windows 10 ser ut att kunna bli en bra ersättare till tidigare versioner. Microsoft har inte nämnt något datum när detta operativ kommer att släppas annat än att det kommer att ske senare i år. 

Det ser jag med spänning fram emot!

Back to content