Varför fiber? - Eneryda Fiber

Vi vill tacka OBIK, NYBE, BOROX och Sparbanken Eken för all hjälp!
Go to content

Varför fiber?


Kommer det fasta telenätet att avvecklas?

Det gamla, fasta telefonnätet på landsbygden kommer snart att avvecklas. Många stolplinjer har redan monterats ned. Enligt TeliaSonera skall teknikskiftet vara genomfört senast 2015.

Mobila master ett komplement

4G kan inte ersätta fibernät utan skall ses som ett komplement. Mobilmasterna kräver en bra fiberanslutning för att ge god täckning. Mobiltekniken innebär också att kapaciteten delas mellan flera användare. Abonnemangsmodellerna innebär att kapaciteten begränsas genom att hastighetens sänks om nedladdningen överstiger en viss mängd MB per månad.

Ökad kapacitet

Modern fiberbaserat bredband erbjuder tillräcklig kapacitet så att man samtidigt kan ringa, surfa på internet och titta på TV. Fiberbredband innebär att varje hushåll kommer att ha tillgång till 100 Mbit/s. För Tv:n krävs det 7-9 Mbit/s för en vanlig kanal och cirka 20 Mbit/s för en HD-kanal.

TV

Perfekt mottagning.
Klarar HDTV format.
Olika "SVT Play" funktioner d.v.s. se på TV program när det passar.
"Video on demand", videobutik över nätet.

Telefoni

Väsentligt mycket billigare telefontjänster.
Fibern förläggs i mark och är därför väldigt driftsäker.

Internet

Högre hastighet både ned och upp från fastigheten.
Hastigheten är oberoende av avståndet och hur många som är uppkopplade.

Utvecklingsbart

Begränsningen sitter inte i fibern utan i den utrustning som kopplas till fibern. Fiber är framtidssäkrat eftersom tekniken ständigt utvecklas. Som kuriosum kan nämnas att Japanska NTT lyckades sända 14 terabit per sekund över fiber. Med den överföringshastigheten skulle det vara möjligt att överföra hela den dagliga trafiken från Youtube på 15 sekunder.

Nya tjänster och funktioner

Nya typer av tjänster och möjligheter öppnas med en snabb fiberförbindelse! Numera tar de flesta sina bilder med olika typer digitala kameror. Bilderna ligger kanske på en laptop eller en stationär dator. Vad händer när datorn kraschar, blir stulen eller brinner upp? Med en snabb internetförbindels (snabb upptrafik) öppnas möjligheten att säkerhetskopiera stora bildfiler och filmer till en backupenhet på en annan plats, vilket innebär att det inte är någon kris om datorn hemma förstörs.
Det finns även möjlighet att övervaka huset med kameror där filmerna och bilderna sparas på ett ställe som tjuvarna inte kommer åt.
Back to content